Paluu arkeen

Yritän nyt parhaani mukaan pysyä paremmin aikataulussa näiden päivitysten kanssa! Loppiainen oli erittäin koiratäyteinen maanantai. Lakeuden koiraharrastajat järjestivät match shown ja minulla oli perinteisen talkoilun lisäksi vastuulla palkintojen keräys ja kokoaminen. Niinpä ajoin Kempleeseen jo hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkua. Hyvällä talkooporukalla päivä sujui mukavasti. Osallistujia oli lähemmäs sata, joten saimme seurallekin vähän rahaa talteen :).

Illalla meillä oli sitten Milon kanssa OKK:n treenit kolmen viikon joulutauon jälkeen. Paikalla ei ollut kuin kolme koirakkoa, joten ehdimme mennä kahta rataa ja jokainen sai keskittyä ongelmakohtiinsa pidemmän aikaa. Menimme Milon kanssa hallille sen verran aikaisemmin, että ehdimme kokeilla keppejä yksittäin. Kuutta keppiähän Milo on mennyt kotona jo pidemmän aikaa tosi hyvin ja olemme päässeet niillä lähetyksiäkin harjoittelemaan. Nyt oli edessä kaikki kaksitoista keppiä. Parilla ensimmäisellä yrittämällä Milo jätti yhden kepin välistä, mutta kolmannella kerralla se pujotteli hienosti alusta loppuun kaikki kaksitoista keppiä! En vaatinut enää lisätoistoja, koska aina kannattaa lopettaa hyvään suoritukseen.

Alla on molempien ratojen kartat, joita treenailimme. Ratoihin kuuluivat myös kepit, mutta koska me emme niitä radalla menneet, niin en niitä suotta mukaan piirtänyt. Molemmat radat olivat muuten mukavan helppoja näin joulutauon jälkeen, mutta A-putkiyhdistelmä toi omat haasteensa. Itse olen päättänyt opettaa Milolle tällaiset ansat siten, että ohjaan koiraa aina sillä puolella, jonka puoleisen esteen haluan sen suorittavan. Putken ja A-esteen tapauksessa ohjaus voi onnistua myös äänellä, koska sanat ovat niin erilaisia, mutta jos vaihtoehdot olisivat putki ja puomi, koira voi herkästi tarjota itselleen mieluisemman esteen ollessaan epävarma ohjaajasta. Niinpä joissain tapauksissa joudun radan jatkon kannalta valitsemaan epäedullisemman ohjauspuolen, mutta onneksi olen suht nopea liikkeissäni ja ainakin tähän asti sen ansiosta ehtinyt ajoissa jatkamaan ohjausta.

Ensimmäisellä radalla tein valssin nelosen ja vitosen väliin, jolloin pääsin ohjaaman Milon vitosputkeen vasemmalta puolelta. Toisen kerran valssasin kutosen ja seiskan väliin, jolloin pääsin ohjaamaan Milon A-esteelle sen oikealta puolelta. Ysihypylle tein ennakoivan jaakotuksen. En tosin ole ihan varma, onko tuo oikea termi kyseiselle ohjauskuviolle, mutta ideana on se, että ohjaan Milon ysihypylle vasemmalla kädellä ja Milon vielä edetessä hypylle kierrän yläkroppani vasemmalle vasemman käteni kääntyessä samalla vartaloni eteen. Samalla kun Milo laskeutuu ysihypyn taa ja kääntyy tiukasti takaisin, käännän itse oman rintamasuuntani kokonaan tulosuuntaan ja ohjaavaksi kädeksi vaihtuu oikea. Juuri tämän ohjauskäden vaihtumisen takia en ole varma, voiko puhua jaakotuksesta, koska perinteisessä jaakotuksessahan ohjaava käsi ei vaihdu. Korjatkaa, jos olen väärässä :). Ohjauskuvioiden termeistä viis, mutta tämä kikkailu toimi ja Milo valitsi joka kerta oikein putken ja A:n väliltä.

Toisella radalla käytin tätä ennakoivaksi jaakotukseksi ristimääni ohjauskuviota neloshypyllä. Muuten sama kuvio kuin edellä selitin mutta pelikuvana. Tämä yläkropan kiertäminen oikealle osoittautui huomattavasti haastavammaksi minulle. Milolla oli vaikeuksia hahmottaa, mitä halusin ja tarjosi kerran jopa putkea neloshypyn jälkeen. Ongelmana on kroppani jäykkyys. En saa tehtyä liikettä yhtä sulavasti kuin vasemmalle ja näin oman liikkeeni katkonaisuuden takia Milonkin eteneminen alkaa takuta. Ei auta muu kuin lisätä toistoja ja venyttelyä kylkien liikkuvuuden lisäämiseksi. Kakkosradan seiskahypylle tein perinteisen jaakotuksen, jotta pääsin ohjaaman Milon A:lle esteen oikealta puolelta. Taas Milo suoriutui ansaputkesta hienosti.


Treenit 6.1.2014, ensimmäinen rata.
Treenit 6.1.2014, toinen rata.


Kokonaisuutena hyvät treenit ja kevätkauden korkkaus. Kouluttajamme Terhi sanoi, että ohjaukseni oli paljon sujuvampaa ja koira keskittyi paremmin tekemiseen. Milo oli muutenkin huomattavasti seesteisempi ja tasaisempi. Uskallan epäillä, että kastraatiolla on ollut vaikutusta asiaan. 

Eilen meillä oli Lakeuden koiraharrastajien kevätkauden ensimmäiset treenit, mutta kirjoittelen niistä lisää huomenna. Tämä saa riittää tälle erää!

Kommentit

  1. Miten pystyy tehdä noita rata karttoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ostanut iPhoneeni sellaisen Agility iMap sovelluksen, jolla saan kätevästi piirrettyä ratakartat. Sovellus maksaa muistaakseni 29,90€. En ole ihan varma, onko siitä versiota esim. Androidille.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit